- La campanya es va plantejar com una competició entre municipis per aconseguir incrementar la taxa de reciclatge d’envasos en l’àmbit de l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus (EMTRE)
- Massanassa ha sigut el municipi guanyador amb un increment del 36,34%
en l’aportació d’envasos de plàstic, llandes i brics —destinats al contenidor
groc— i una taxa mitjana de recuperació de 19,37 kg per habitant i any - En l’acte s’ha entregat el guardó, amb una dotació de 6.000 euros, que
l’Ajuntament de Massanassa ha destinat a dos entitats locals: Associació
Natania (ajuda a persones sense llar) i Càritas Massanassa Massanassa
Massanassa ha sigut el municipi guanyador del Repte del Reciclatge 2022, organitzat per la Generalitat, Ecoembes i l’EMTRE. En un acte que ha tingut lloc este matí en el Saló de Plens de l’Ajuntament de la localitat de l’Horta Sud, la consellera Isaura Navarro, la gerent de l’EMTRE, Sara Bort, i Juan Manuel Alonso de Velasco, responsable de Màrqueting d’Ecoembes, han entregat el guardó a Francisco Comes, alcalde de Massanassa, població que ha aconseguit incrementar un 36,34% l’aportació ciutadana d’envasos de plàstic, llandes i brics en el contenidor groc.
La campanya ‘El Repte del Reciclatge’ es va desenvolupar durant el primer semestre de 2022 en un total de 19 municipis de l’Àrea Metropolitana de València, zona d’influència de l’EMTRE. Tots els municipis participaven en el marc d’un repte on el guanyador seria la localitat que obtinguera un augment, com a mínim, del 10% de l’aportació total de residus depositats en el contenidor groc durant els mesos de campanya, respecte al mateix període de l’any anterior. De tots ells, el que, a més, durant eixe període obtinguera la taxa de recuperació major en quilos per habitant i any.
En esta edició, Massanassa ha sigut la localitat guanyadora. Este municipi ha incrementat el seu reciclatge en el contenidor groc respecte a l’any anterior en un 36,34%. aconseguint una taxa mitjana de recuperació de 19,37% kg per habitant i any. El premi ha anat destinat a dos organitzacions locals. Ha sigut precisament l’alcalde de la localitat, Francisco Comes, qui ha fet lliurament del premi a Sandra Hernández, en representació de l’associació Natania, i al rector del poble, Miguel Alejandro Gómez, per part de Càritas Massanassa.
Francisco Comes s’ha mostrat orgullós dels seus veïns i veïnes perquè “anem pel bon camí, encara que queda molt per fer i hem de continuar conscienciant a través de campanyes com esta, des d’un xicotet lloc del planeta com és Massanassa, que està tan vinculat al Parc Natural de l’Albufera”.
Per a Juan Manuel Alonso, representant d’Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos, “iniciatives com esta que, a més d’ajudar a cuidar del medi ambient contribuïx a fer més fàcil la vida d’aquells que el necessiten, són especialment necessàries en el context actual”, al que afegia que “una vegada més, la població ha demostrat el seu compromís amb la cura de l’entorn i amb els seus veïns a través del reciclatge d’envasos”.
Sara Bort, gerent de l’EMTRE ha felicitat l’alcalde i els altres 18 municipis participants pel seu compromís en la correcta gestió dels residus domèstics i ha destacat que “les xifres són importants per a saber si estem fent les coses bé. El cas de Massanassa és ben clar”. La gerent de l’EMTRE ha insistit en la importància de la separació en origen dels residus i ha recordat la dada del creixement del 71% en l’ús del contenidor marró en l’Àrea Metropolitana en 2022. Sara Bort ha destacat la importància del recentment anunciat Pla de Caracterització de Residus, “que permetrà calcular amb exactitud la quantia de l’impost estatal per depòsit en abocador que li correspon a cada ajuntament”.
Per a clausurar l’acte ha pres la paraula Isaura Navarro, consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, qui ha afirmat que “el missatge de les campanyes arriba a la gent i el Repte del Reciclatge ha suposat un canvi en el municipi”. Navarro ha destacat que “en la Comunitat som una referència en l’Estat espanyol en la gestió de residus”, encara que ha recordat els reptes pendents com la reducció de residus municipals que acaben en l’abocador. La consellera ha volgut ressaltar “la labor fonamental dels educadors ambientals”, en vespres del Dia Mundial de l’Educació Ambiental.
El Repte del Reciclatge
La campanya va recórrer durant els mesos d’abril i maig els 19 municipis seleccionats de la zona de gestió de l’EMTRE, per a conscienciar a la ciutadania sobre la importància de reciclar. L’objectiu final era que les ciutadanes i els ciutadans separaren correctament els envasos destinats al contenidor groc —envasos de plàstic, llandes i brics— i al contenidor blau —envasos de paper i cartó—, així com la resta de residus, per a augmentar la seua aportació.
L’activitat, organitzada per Ecoembes, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en col·laboració amb l’EMTRE, va tindre una molt bona acollida per part de tots els ajuntaments participants i els seus veïns, i va aconseguir interactuar amb més de 17.000 persones que es van acostar a alguna de les múltiples activitats que es van realitzar durant la campanya. En eixa línia, durant la campanya, a més de les accions de carrer, es van dur a terme més de 120 xarrades informatives i de sensibilització a quasi 4.000 alumnes de diferents centres educatius de la zona.
Amb esta campanya es perseguix la interacció “cara a cara” amb el ciutadà, intentant que totes les accions siguen permeables a les organitzacions, tradicions i cultura de l’àmbit geogràfic sobre el qual s’actua. Es tracta que les mateixes institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d’ensenyament de cada localitat siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permeten arribar al major nombre possible de veïns i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya: informar correctament i resoldre dubtes per a augmentar la separació correcta de residus d’envasos, fent possible el seu posterior reciclatge.